josep maria de requesens inglés

Josep Maria de Requesens Inglés n. 02/01/1901 Arenys de Mar (Barcelona), m. Miramar, Broward (Florida, USA)

José María va tenir una vida més atrafegada i potser no tan agraïda. Els primer anys, com a mínim. El 1919 va marxar a Cuba aconsellat per la seva mare. Tenia 18 anys. Allí es guanyava bé la vida ja que era un país pròsper basat, gairebé, exclusivament en el sucre que li va permetre poder fer uns estalvis. Però l’any 1920 es va produir una brusca caiguda del preu del sucre que va provocar un crac bancari i la fallida de les institucions financeres cubanes. Els estalvis es van fer fonedissos i ell es va trobar sense feina i sense diners. “Esa tierra se ha convertido para mi en una prisión” deia als seus germans que vivien a Xile. Es va allistar a l’exèrcit però un decret va abaixar el sou “desde el coronel hasta el último soldado y aquí fue Troya”.

Salomón també hi va ser. Va trobar feina en una joieria però l’esclat de la crisi el va fer decidir de tornar a Barcelona. Només s’hi va estar sis mesos. Mai li va contar a la mare la realitat del seu germà.

José Maria va demanar ajut econòmic als seus germans “xilens” per marxar amb ells. Si va arribar a anar a Xile, o no, es desconeix. La seva pista la perdem fins tres anys més tard -1925- que la seva mare escriu al Consulat d’Espanya a Manila per tenir notícies d’ell i l’informen que ha perdut la nacionalitat espanyola per haver-se allistat a l’exèrcit dels Estats Units sense llicència del Govern espanyol. Afegeixen que si vol més informació es dirigeixi al Fort Mac Kinley de Manila. Probablement la seva sort va fer un tomb ja que del 1928 són seves unes fotos, que envia a la mare, d’una elegància extrema amb corbata, jaqueta de tres quarts, barret i guants. Aquestes fotos ja eren de Nova York.

La seva neta Rachael ens ha explicat que als Estats Units va crear una cadena de perruqueries que portaven el nom de Joseph’s. En tenia moltes a Nova York i a New Jersey i el van ajudar a fer una petita fortuna. També, va inventar un sistema per allisar els cabells. Es va casar dues vegades. En el primer casament amb una dona porto-riquenya, de nom Zoilina, va tenir només un fill. En Norman, pare de la Rachael. Després es va casar amb Mercedes que és la parella amb qui va venir a Barcelona a finals del seixanta, visita de la que recordo que el rebien com si fos el Pla Marshall familiar: l’oncle ric d’Amèrica. Mercedes tenia 5 fills d’una relació anterior que van rebre en herència tota la seva fortuna. Els darrers anys de la seva vida els va passar a l’estat de Florida, en el comtat de Broward, en una ciutat anomenada Miramar.

Norman, el fill d’en Josep Maria, es va casar tres cops. La primera esposa va morir al cap d’un any i va tenir 3 fills amb cada una de les altres dues esposes.

arbre genealògic

Documents

  • 14.09.1915 Inscripció en el Registre Civil (còpia) 
  • 11.04.1922 Carta enviada als seus germans Jesús i Agustín a Xile des de Cuba 
  • 21.07.1925 Carta del Cònsol d’Espanya a Manila a la seva mare Pilar Inglés

14.09.1915 Inscripció en el Registre Civil (còpia). Naixement 02.01.1901.

11.04.1922 Carta enviada als seus germans Jesús i Agustín a Xile des de Cuba 

21.07.1925 Carta del Cònsol d’Espanya a Manila a la seva mare Pilar Inglés